Tel / Fax: 0230-529319

Istoric

Orașul Salcea este așezat în Podișul Dragomirnei, subunitate a Podișului Sucevei, într-o regiune climatică specifică dealurilor joase, la care se adaugă influențele scandinavo – baltice. Poziționat în vecinătatea municipiul reședință de județ – Suceava, localitatea este străbătută de DN 29, care asigură legătura cu municipiul Botoșani.

Primele documente care vorbesc despre localitatea Salcea datează din secolul XVII. Ulterior Salcea a avut statutul de comună până în 2003, când locuitorii acestei localități s-au pronunțat, prin referendum, pentru ridicarea așezării la rang de oraș de gradul III. Orașul are în componența sa localitățile Plopeni, Salcea, Văratec și statul arondat Prelipca.

Populația așezării este de aproximativ 8.494 de locuitori, care în cea mai mare parte este de naționalitate română. Există și o comunitate formată din romi, care trăiesc în cartierele Salcea și Văratic. Din punct de vedere religios predomină cultul creștin ortodox, secondat de o serie de culte neoprotestante – Creștini dupa Evanghelie, penticostali, baptiști .

În ceea ce privește aspectul economic se constată o transformare a localității. Dacă în perioada de dinainte de 1989, aproximativ 70% din populația activă își desfasura activitatea în unitățile industriale din municipiul Suceava, după 1990, acest procent s-a redus drastic, coborând la aproximativ 3 %. Foștii muncitori au devenit fermieri și au continuat tradiția cultivării pământului, mai ales la Prelipca și Văratec. În prezent peste 96 % din populația activă se ocupă cu activități agricole, iar restul lucrează în sectorul secundar și terțiar.

Aproximativ 65 % din populația cu vârste cuprinse între 18 – 30 de ani a emigrat în alte țări ale Uniunii Europene pentru a-și căuta un loc de muncă. Acest lucru s-a reflectat în nivelul de viață al multor familii care sunt ajutate de membrii plecați în afara țării. Astfel a început să crească numărul utilajelor agricole din localitate (tractoare, remorci, semănători etc.), numărul caselor nou construite, produselor electrocasnice din gospodăriile populației și nu în ultimul rând numărul autoturismelor proprietate personală.

Din punct de vedere al instruirii, persoanele de peste 60 de ani, care reprezintă 35 % din locuitorii orașului, au absolvit învățământul gimnazial, persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 60 de ani , cu o pondere de 45 % au ca pregătire școli profesionale și licee, segmentul de vârsta 15 – 35 de ani ce reprezintă 15 % au absolvit curs